Apetyczny, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a od początku do końca z rejonu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie wyłącznie dzięki łagodnemu smaku, lecz także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie innowacyjnego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, jakkolwiek równolegle nie zmienia własnego delikatnego oraz naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
Jak i z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy lub też innych potraw, czy to z makaronami czy też innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym naturalnie serem okazjonalnie zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie towary seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest nadzwyczaj reprezentatywne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt i smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. Dzięki temu ser jest bez ustanku świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
przepis na włoska pastę
Wszyscy entuzjaści serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu normalni ludzie zdają sobie sprawę z tego, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak ściśle mówiąc ser. W większości wypadków sprzedawany towar to towary seropodobne, o czym możemy przeczytać na etykietach opakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. Jakim sposobem nadmieniono na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według schematycznych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co istotne, również nazwa i receptura są napisane na listę produktów chronionych oraz tradycyjnych.
mozarella
Skąd więc wziąć kreatywny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy udać się do wypróbowanych delikatesów. Trzeba jednakże liczyć się z tym, że nowatorski włoski ser będzie sporo droższy, niż wyprzedawane w dyskontach artykuły seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella jesteśmy w stanie powiedzieć jedno – w rzeczywistości warto dopłacić oraz radować się pysznym smakiem.