Pragniesz wiedzieć, jakim sposobem zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zapoznanie się z szefami kuchni z bardzo dobrych pizzerii w Rzymie. Jeśli jednakże nie planujesz być w Rzymie, najbliższą bardzo dobrą opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co przynosi pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeśli poprawnie zrobione – może spowodować, że poczujesz się jakbyś w istocie trafił do Włoch.
włoskie specjały Kraków
Jednak w pierwszej kolejności: trochę o pizzy we Włoszech …
Tradycyjna pizza margherita pochodzi z Neapolu. Pomimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim pożywieniem kultowym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były synonimem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym odpowiedniej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub bazylii, do tego trochę czosnku, soli oraz oliwy z oliwek.
Naturalnie, włoskie jedzenie jest wybitnie regionalne, też jeżeli chodzi o pizze. Jedna norma jednakże jest wszędzie taka sama: każda autentyczna włoska pizzeria ma być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie powinna się nawet legalnie nazywać się pizzerią!
Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Podobnie jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna i w największym stopniu autentyczna – kiedy jest świeża, zawiera lokalne składniki.
Co jest potrzebne oprócz pieca, aby zrobić włoską pizzę?
• 600 ml ciepłej wody,
• 1 kg mąki,
• 2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży czy też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
• 6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.
Następnie pora na ukochane dodatki, choć wolno trzymać się też wyżej wymienionej klasyki. Najpoprawniej też gotową pizzę podać typowo po włosku – czyli przystroić kilkoma liśćmi bazylii oraz absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.