Świetna kuchnia włoska
Pragniesz dobrze zjeść? Pośród szerokich wariantów, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to bogactwo aromatów, połączeń i duża porcja zdrowia.
Typowe włoskie potrawy
Typowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem i czasem z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne włoskie dania
Pasty to podstawa włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do tej potrawy. zobacz Ryby, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy dziczyzna oraz rożnorodne warzywa, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i makaron. To też lasagne, gnocchi, minestrone oraz szeroki wybór słodyczy – np. tiramisu czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- ricotty, mozarelli i grana padano.
Zobacz film